Çin’den gelen araçlara yüzde 40 ek vergi geldi! Peki bundan sonra ne olacak? En çok bu merak ediliyor!

Çin yüzde 40 vergi.
Çin yüzde 40 vergi.

Çin’den gelen araçlara yüzde 40 ek vergi geldi! Peki bundan sonra ne olacak? Çin yüzde 40 vergi.

VOLKSWAGEN SKODA CUPRA KAMPANYA

Çin’den ithal edilecek araçlara yüzde 40 ek vergi geldi. Daha önce bu uygulama elektrikli araçlar için yapılıyordu. Şimdi tüm motor seçeneklerini kapsayacak şekilde değiştirildi. İyi ama bundan sonra ne olacak?

Bundan en çok etkilenecek markalar Chery, MG, BYD gibi markalar olacak. Türkiye’de önemli satış rakamlarına ulaşan markalar için zor günler başlıyor. Elbette Çin’den gelen araçların ek vergi döneminde ne yapacağı en çok merak edilen konu.

Bunun için en önemli yol fabrika kurmaları. Kuracağız, görüşüyoruz, bakıyoruz vs söylemler yerine çok daha hızlı bir şekilde fabrika yatırımlarını hayata geçirmeleri gerekiyor. Türkiye otomotiv sanayi için bu çok iyi bir gelişme olur. Elbette fabrika kurulum süresi için en azından iki yıl geçmesi gerekiyor. Yapboz fabrikalar kurarlarsa daha hızlı bir çözüm olarak görülebilir ve daha kısa sürer. Bakalım bu süreci birlikte yaşayıp göreceğiz.

Fiyatları açıklanmadan ön siparişe açıldı! Renault Duster ön sipariş dönemi RESMEN BAŞLADI!

Çin’den gelen araçlara ek vergi kararı açıklandı ama uygulamaya başlanması için 30 gün süre verildi. Bu 30 günlük süre markaların 2024 planlamaları için çok önemli olacak. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’de hala ek vergiden etkilenmeyen Çinli elektrikli araçlar satılabiliyor. Çünkü elektrikli araçlar için alınan ek vergi kararından önce Türkiye’ye getirilmişlerdi. Büyük olasılıkla markalar 30 günlük süre içinde getirebildikleri kadar aracı Türkiye’ye getirmeyi deneyecek. Ayda 5-6 bin adet satan Chery’nin yılın kalan 6 ayı için önemli bir stok yapma çabası içinde olacağını tahmin etmek güç değil. Aynı şekilde MG ve BYD gibi markalar da bu konuda elini çabuk tutacaktır. Ancak ek vergi geldi diyerek ek vergiden etkilenmeyen araçların fiyatını da yükseltmeye kalkarlarsa Çinli tüm markaların satış rakamları bıçak gibi kesilecek.

Karar uygulanmaya başladıktan sonra Çin’den gelen araçların fiyatları ne olacak? En az 7 bin dolar ek vergi gelmiş olacak. Vergisiz fiyatı 18 bin dolar olan aracın fiyatı 25 bin dolar olacak. 25 bin dolar + yüzde 80 ÖTV + yüzde 20 KDV ile bugün 1.2 milyon TL olan bir aracın kaç para olacağını tahmin edebilirsiniz. Ortalama 1.8 milyon TL gibi bir fiyat etiketine yükselecek. Bu durum Çin’den gelen araçların yaptığı kampanyalara cevap vermeye çalışan diğer markaları da etkileyecek. Kampanyalar azalacak, hatta bitecek. Araçlar açıklanan liste fiyatlarına geri dönecek. Bir örnek vermem gerekirse liste fiyatı 1.007.900 TL olan Fiat Egea Sedan Haziran ayında 799.900 TL etiketle satılıyor. Bu kampanya sona erecek ya da indirim miktarı çok daha az olacak.

Elinde Chery aracı olanlar sevinsin mi? Hayır. Satın alınmış Chery modellerinin fiyatını bu karar sonrası artırmak isteyenler çoğunlukta olacak. Ancak Peugeot 3008, Hyundai Tucson gibi araçlara benzer fiyatlarda olan Chery modelleri alıcı bulmakta çok zorlanacak.

Neyse, neler olacağını hep beraber yaşayalım ve görelim.

Citroen Türkiye yönetimi resmen açıkladı! Ucuz elektrikli model Eylül ayından itibaren Türkiye’de satışta!

Çin yüzde 40 vergi.

Çin yüzde 40 vergi.